09.10.2023

Џемаил Даути во Комисијата за финансирање и буџет и за економски прашања, побара поддршка од пратениците за Долгорочната стратегијата за економски развој

Почесниот претседател на СКСЗМ Џемаил Даути учествуваше на расправата на Комисијата за финансирање и буџет и во комисијата за економски прашања во Собранието на која се расправаше за Долгорочната стратегијата за економски развој  која го посредва УНДП. Во својот говор на Комисијата за финансирање и буџет, Џемаил Даути рече дека во СКСЗМ од нејзиното формирање во 2004 година детектирал дека Македонија нема долгорочна развојна стратегија, изненадувачки бидејќи не се сомневам дека околностите од осамостојувањето не се земени предвид на стратегија, но одлуките се носеа во моментални околности. 

Тој додаде дека, ние сме бизниси на оваа земја, плаќаме данок, придонесуваме за оваа земја и за развојот на оваа земја, ќе ја градиме заедно со сите други. 

Во 2011 година направивме не толку прецизна анализа, видовме дека 32 илјади барања на фирми и бизниси чекат низ институциите и нема одговори од институциите или со задоцнување. Секое барање, колку и да е наивно, кочи инвестиција, кочи побрз развој, вели Џемаил Даути. 

Според него, постојат многу околности каде што СКСЗМ во текот на овие 17 години работење предложила над 11.000 различни предлози-измени на законски прописи и регулативи во институциите каде што тоа го гледаме како хендикеп во економскиот развој на Македонија. 

Џемаил Даути рече дека за да се постигне овој документ мора да има правна заштита, верувам дека пратениците и политичките парти имаат убедување дека треба да се донесе со заеднички консензус бидејќи е во интерес на целата држава и на сите интересни групи, политички и економски, и верувам дека овој документ овде во собранието ќе помине со консензус. 

Тој побара во другите фази да се создаде инструмент или институција што ќе го заштити и оние кои не се придржуваат до него да бидат казнети. 

 

 


Даути Комерц АД

Основната дејност на компанијата ДАУТИ КОМЕРЦ ад е увоз-извоз и промет на стоки за широка потрошувачка кој се остварува преку дистрибутивните центри, како и застапување на повеќе реномирани домашни и светски фирми од разни области.

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Поставени се колачиња (cookies) на Вашиот уред со цел да се подобри функционалноста на оваа веб страница.

Потребни ми се дополнителни информации | Политика за користење на колачиња (cookies)

Се согласувам Не се согласувам