17.10.2023

Џемаил Даути учествуваше на конференцијата на ТУ на која беше одбележан „Светскиот ден на храната“

Со мотото „Водата е живот, водата е храна“, Факултетот за прехранбена технологија и исхрана на Универзитетот во Тетово го одбележа Светскиот ден на храната. Во чест на овој ден беше организирана и панел дискусија. Во нивните дискусии тие главно се фокусираа на улогата и важноста на водата за здравјето на луѓето. 

 

Директорот на компанијата „Даути-Комерц“, Џемаил Даути, во своето излагање рече дека од формирањето на Стопанската комора на северозападна Македонија во 2005 година се трудиме главниот фокус да го имаме на поврзаноста на бизнисот и науката. 

 

„Имаме блиска соработка со Универзитетот во Тетово на сите студиски програми кои се компатибилни за бизниси од различни области, особено со Факултетот за прехранбена технологија и исхрана, со кој имаме постојана соработка, која ја поврзуваме и со компании кои се занимаваат со храна. . Секоја година сме присутни во оваа активност. Оваа година, темата на овој настан е поврзана со проблемите со водата и квалитетот на исхраната. Имаме наши членови кои се занимаваат со третман или пакување и продажба на вода, кои директно ќе бидат поврзани со оваа тема, но и ќе ги користат експертите, професорите, истражувачите на факултетот во својата дејност“, потенцира Џемаил Даути. 

 

На панелот посветен на Светскиот ден на храната, меѓу другото, беше речено дека овој настан се одбележува од 1981 година и има за цел да ги сензибилизира креаторите на политиките за важноста на храната, нејзината улога во здравјето и благосостојбата на поединецот и развој на народите. 

 


Даути Комерц АД

Основната дејност на компанијата ДАУТИ КОМЕРЦ ад е увоз-извоз и промет на стоки за широка потрошувачка кој се остварува преку дистрибутивните центри, како и застапување на повеќе реномирани домашни и светски фирми од разни области.

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Поставени се колачиња (cookies) на Вашиот уред со цел да се подобри функционалноста на оваа веб страница.

Потребни ми се дополнителни информации | Политика за користење на колачиња (cookies)

Се согласувам Не се согласувам