15.02.2024

Џемаил Даути: Манифестот за забрзан економски развој предвидува развој на бизнисите во земјава и нивна интеграција на европските пазари

Средбата организирана помеѓу членовите на ОЕМВП и претседателот Стево Пендаровски, на која беше презентиран „Манифестот за забрзан економски развој“, како и давање можност за претставниците на бизнисот и членовите на ОЕМВП да поставуваат прашања и да се осврнат на прашањата со кои се соочува реалниот бизнис сектор. На оваа средба присуствуваа генералниот директор на „Даути-Комерц“, г-дин Џемаил Даути, директорот г-дин Хамим Даути, „Даути-Комерц“, Македонија и директорот на „Даути-ТрабспортШпед“ Даим Рамадани.Организираната средба им понуди можности на претставниците на бизнисот и на членките на СКСЗМ да поставуваат прашања и да се осврнат на проблемите со кои се соочува реалниот бизнис сектор.

Дополнително, пред Претседателот беше претставена и анализата на СКСЗМ „Економски манифест за забрзан развој“, создаден во соработка со академски институции. Оваа иницијатива има за цел да обезбеди подлабок поглед на економските перформанси на државата од нејзиното независноста, идентификувајќи ги празнините и служи како патоказ за артикулирање на напредокот и визијата за економијата во наредните години.

Претседателот Пендаровски рече дека „Бизнисот бара предвидливост и бара правна сигурност“. Тој го потенцираше и проблемот со работната сила и доаѓањето на новите технологии во земјава и како нашата земја е подготвена за истото. Тој исто така нагласи дека ќе има средби со бизнисите членки на СКСЗМ за да се избегнат и намалат проблемите.

Манифестот обработува низа важни и чувствителни теми за идниот развој на државата. Опфатените теми вклучуваат:

•             Процес на приватизација-последици, нерамномерен регионален развој и невработеност,

•             Неформалната економија – како постојана пречка, миграцијата низ годините – бегството на работната сила,

•             Правична имплементација на законодавството-реформи за поефикасни институции,

•             Република Северна Македонија во 2030 година.

На оваа работна средба беа присутни повеќе од 40 претставници на домашни компании, кои преку СКСЗМ успеаја да ги канализираат своите грижи и барања до претседателот на државата како една од главните институции во државата.


Даути Комерц АД

Основната дејност на компанијата ДАУТИ КОМЕРЦ ад е увоз-извоз и промет на стоки за широка потрошувачка кој се остварува преку дистрибутивните центри, како и застапување на повеќе реномирани домашни и светски фирми од разни области.

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Поставени се колачиња (cookies) на Вашиот уред со цел да се подобри функционалноста на оваа веб страница.

Потребни ми се дополнителни информации | Политика за користење на колачиња (cookies)

Се согласувам Не се согласувам